Puhelut ja viestit 

Päivitetty: 31.10.2016 - Seuraava päivitys: 12.5.2017
   
 
 
Jaa

Matkapuhelinliittymistä soitettiin vuoden 2016 ensimmäisen vuosipuoliskon aikana noin 2 miljardia puhelua (-3,7 prosenttia verrattuna 2015) ja minuutteja kertyi vastaavalla ajanjaksolla noin 7,6 miljardia (-0,2 prosenttia). Jokaista suomalaista kohden jaoteltuna tämä tarkoittaisi noin 61 kappaletta keskimäärin 3:49 minuutin kestoista puhelua per kuukausi. Vuoden 2015 vastaavaan ajanjaksoon verrattuna puheluita soitettiin keskimäärin 2 vähemmän ja keskimääräisen puhelun kesto oli noin 8 sekuntia pidempi. Kiinteän verkon puheluita soitettiin vuoden 2016 ensimmäisen vuosipuoliskon aikana yhteensä 113 miljoonaa kappaletta, ja niiden kesto oli yhteensä 325 miljoonaa minuuttia. Määrä laski aiempien vuosien malliin.

Teksti- ja multimediaviestejä lähetettiin Suomessa vuoden ensimmäisen puolen vuoden aikana noin 1,36 miljardia kappaletta, jossa laskua vuoden 2015 vastaavaan ajankohtaan verrattuna oli lähes 10 prosenttia. Jokaista suomalaista kohden jaettuna teksti- ja multimediaviestejä lähetettiin yhteensä noin 41 kuukaudessa, mikä oli 5 viestiä vähemmän kuin vuoden 2015 ensimmäisellä puoliskolla.

Viestintäviraston tilastosivuilta löytyy lisää puhelin- ja laajakaistapalveluita koskevia tilastoja sekä tarkempaa tietoa näiden kehittymisestä.


Lähde:
Viestintävirasto


Indikaattorin kuvaus

Tiedot kerätään puolivuosittain. Puheluminuutit ja viestien määrät on ilmoitettu miljoonissa ajanjaksojen 1.1.-30.6. ja 1.7.-31.12. kertymien mukaan.

Kiinteän verkon puheluminuutit sisältävät kotitalous- ja yritysasiakkaiden kiinteän verkon liittymistä soittamien puhelujen yhteenlasketun minuuttimäärän (sisältää paikallis-, kauko- ja ulkomaanpuhelut, puhelut palvelu- ja ilmaisnumeroihin ja valtakunnallisiin yritysnumeroihin sekä matkaviestinliittymiin).

Matkaviestinverkon puheluminuutit sisältävät kotitalous- ja yritysasiakkaiden matkaviestinliittymistä (sopimus- ja prepaid-liittymistä) kotimaassa soitettujen puhelujen minuuttimäärän.

SMS-viestien lukumäärä sisältää kaikki kotimaassa lähetetyt tekstiviestit.

MMS-viestien lukumäärä sisältää kaikki kotimaassa lähetetyt multimediaviestit.