Liikunta 

Päivitetty: 30.11.2016 - Seuraava päivitys: 2.10.2017
   
 
 
Jaa

Vapaa-ajan liikuntaa harrastamattomia 25 prosenttia

Vapaa-ajan liikuntaa harrastamattomien osuus on ollut jonkin verran laskussa vuodesta 1998. Vapaa-ajan liikuntaa harrastamattomien osuus 20–64-vuotiaista vuonna 2015 oli miehillä 27 % ja naisilla 25 %.


Lähde:
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL)/ AVTK (1978–2011) Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL)/ ATH (2012–2015)


Indikaattorin kuvaus

Indikaattori ilmaisee niiden osuuden 20̶64-vuotiaista, jotka eivät vapaa-aikanaan harrasta liikuntaa.

AVTK: Perustuu kysymykseen "Kuinka paljon liikutte ja rasitatte itseänne ruumiillisesti vapaa-aikana?". Vaihtoehdot olivat: 1) vapaa-aikanani luen, katselen televisiota ja suoritan askareita, joissa en paljonkaan liiku ja jotka eivät rasita minua ruumiillisesti, 2) vapaa-aikanani kävelen, pyöräilen tai liikun muulla tavalla vähintään 4 tuntia viikossa, 3) harrastan vapaa-aikanani varsinaista kuntoliikuntaa keskimäärin vähintään 3 tuntia viikossa, 4) harjoittelen vapaa-aikanani kilpailumielessä säännöllisesti useita kertoja viikossa.

ATH: Perustuu kysymykseen ” Kuinka paljon liikutte ja rasitatte itseänne ruumiillisesti vapaa-aikana? Älkää laskeko mukaan työmatkaliikuntaa. Vastausvaihtoehdot olivat: 1) luen, katselen televisiota ja teen askareita, jotka eivät juuri rasita ruumiillisesti, 2) kävelen, pyöräilen, tai teen kevyttä koti- ja pihatyötä yms. useita tunteja viikossa, 3) harrastan varsinaista kuntoliikuntaa tai urheilua kuten juoksua, hiihtoa, uintia, tai pallopelejä useita tunteja viikossa.

Sekä AVTK:ssa että ATH:ssa tarkastelussa on vastausvaihtoehdon 1 valinneiden osuus.

Tietoaineisto:

"Suomalaisen aikuisväestön terveyskäyttäytyminen ja terveys" -postikyselytutkimus (AVTK-tutkimus) toteutettiin vuosittain vuodesta 1978 alkaen vuoteen 2014 saakka (www.thl.fi/avtk).

Aikuisten terveys-, hyvinvointi- ja palvelututkimuksen (ATH) vuosittain vuodesta 2012 lähtien. (www.thl.fi/ath)