Lämpötilan kehitys 

Päivitetty: 1.3.2017 - Seuraava päivitys: 1.6.2017
   
 
 
Jaa

Talvi on ollut tavanomaista lämpimämpi

Talvikuukausien joulu-helmikuun keskilämpötila oli koko maassa noin 2-3 astetta tavanomaista korkeampi. Keskilämpötilan alueelliset vaihtelut olivat varsin pieniä. Suurin keskilämpötilan

poikkeama tavanomaisesta, +3,9 astetta, havaittiin Kilpisjärvellä.

Talven tähän asti kylmin lämpötila -41,7 astetta on mitattu Muoniossa 5.1. ja lämpimin +9,1 astetta Maarianhaminassa 31.12.


Lähde:
Ilmatieteen laitos


Indikaattorin kuvaus

Keskilämpötilojen seuraaminen pitkän ajan kuluessa antaa viitteitä ilmastonmuutoksen etenemisestä. Lämpötilaan vaikuttavat kuitenkin monet eri seikat. Vuodesta ja vuosikymmenestä toiseen esiintyvät heilahtelut liittyvät eri säätyyppien lukuisuuksien muutoksiin. Välillä meille puhaltavat lauhat eteläiset ja lounaiset ilmavirtaukset ja toisina vuosina taas ilmavirtausten suunta on useammin kylmältä pohjoisen puolelta.

Suomessa lämpötilat ovat kohonneet noin asteen verran viime vuosisadalta. Helsingissä lämpenemistä voimistaa kaupungistuminen. Lämpötilojen kohoaminen on ollut epätasaista ja se lähes peittyy meidän alueellemme tyypillisen ilmaston suuren luontaisen vaihtelun alle. Sen sijaan maapallon keskilämpötilan reilun puolen asteen kohoaminen 1900-luvulla on tilastollisesti merkitsevää.