Lämpötilan kehitys 

Päivitetty: 1.6.2017 - Seuraava päivitys: 1.9.2017
   
 
 
Jaa

Kevät oli hieman tavanomaista kylmempi

Etelässä kevät oli keskilämpötilan osalta melko tavanomainen, mutta maan pohjoisosassa kevät oli tavanomaista kylmempi. Maan pohjoisosassa lämpötilapoikkeama vaihteli 0,5 ja 1 asteen välillä.

Kevätkuukausista maaliskuu oli tavanomaista lämpimämpi. Kyseessä oli neljäs peräkkäinen pitkän ajan keskiarvoa lämpimämpi maaliskuu. Maaliskuun ylin lämpötila jäi vain kymmenyksen Suomen maaliskuu lämpöennätyksestä, joka on mitattu Helsinki-Vantaan lentoasemalla vuonna 2007.

Huhti- ja toukokuu olivat puolestaan keskimääräistä kylmempiä. Erityisesti Pohjois-Pohjanmaalla sekä Kainuussa toukokuu oli poikkeuksellisen kolea eli vastaava toistuu keskimäärin muutamia kertoja sadassa vuodessa.

Kevään alin lämpötila -29,4 °C mitattiin Muonion kirkonkylässä 7. maaliskuuta. Kevään ylin lämpötila 27,0 astetta mitattiin puolestaan 19. toukokuuta Hämeenlinnan Evolla. Tämä oli samalla kevään ainoa hellepäivä.


Lähde:
Ilmatieteen laitos


Indikaattorin kuvaus

Keskilämpötilojen seuraaminen pitkän ajan kuluessa antaa viitteitä ilmastonmuutoksen etenemisestä. Lämpötilaan vaikuttavat kuitenkin monet eri seikat. Vuodesta ja vuosikymmenestä toiseen esiintyvät heilahtelut liittyvät eri säätyyppien lukuisuuksien muutoksiin. Välillä meille puhaltavat lauhat eteläiset ja lounaiset ilmavirtaukset ja toisina vuosina taas ilmavirtausten suunta on useammin kylmältä pohjoisen puolelta.

Suomessa lämpötilat ovat kohonneet noin asteen verran viime vuosisadalta. Helsingissä lämpenemistä voimistaa kaupungistuminen. Lämpötilojen kohoaminen on ollut epätasaista ja se lähes peittyy meidän alueellemme tyypillisen ilmaston suuren luontaisen vaihtelun alle. Sen sijaan maapallon keskilämpötilan reilun puolen asteen kohoaminen 1900-luvulla on tilastollisesti merkitsevää.